Matematika A1a -- Analízis
Tárgykövetelmény

Építőmérnöki BSc szakok

Kód: BMETE90AX00;  Követelmény: 4/2/0/V/6;

Félév: 2017/18/1;  Nyelv: magyar;

Előadó: Dr. Sándor Csaba (E00 kurzus)

Gyakorlatok: E1, E2, … kurzusok

Jelenléti követelmények. Az előadásokon és a gyakorlatokon való aktív részvétel és az ott elhangzottak pontos megértése elengedhetetlen a tárgy teljesítéséhez. A gyakorlatoknak legalább 70%-án való részvétel az aláírás megszerzésének szükséges feltétele. Kivételes esetben egy gyakorlatról való hiányzás a párhuzamosan meghirdetett megfelelő gyakorlaton való igazolt részvétellel pótolható. A jelenlétet minden alkalommal ellenőrizzük.

Félévközi számonkérések:

0. zh. (50 perc) a 1. héten, pénteken. Témája: A tanulmányok megkezdéséhez szükséges ismeretek ellenőrzése.

1. zh. (45 perc, 20 pont) a 4. héten. Témája az első 3 hét anyaga.

2. zh. (45 perc, 20 pont) a 8. héten. Témája a 4 – 7. hetek anyaga

3. zh. (45 perc, 20 pont) a 12. héten. Témája a 8 – 11. hetek anyaga

Az aláírás megszerzésének feltétele -- a jelenléti követelmény teljesítésén túl --, hogy a hallgató a 0. zh-n elérje a megszerezhető pontok 40%-át, továbbá, hogy az 1., 2. és 3. zh is legalább 6 pontos (30%-os) legyen legkésőbb a pótlások után. Az 1., 2. és a 3. zh-ra kapott pontok összegeként adódik a félévi pontszám.

A 13. héten mindhárom zh pótolható. Pótlás esetén a pót zh eredménye mindig felülírja a korábbi eredményt akkor is, ha a pótlás eredménye rosszabb a korábbinál. A pótlási héten javító jelleggel is meg lehet írni bármelyik zh-t. Rontás esetén is az utoljára írt zh-eredményt vesszük figyelembe, de aki már az adott félévben megszerezte az aláírást, az már nem vesztheti el ezt akkor se, ha ront az eredményén.

Ezen kívül a 0. zh pótlása a Bevezető matematika c. szabadon választható tárgy felvételével és teljesítésével (a legalább elégséges félévközi jegy megszerzésével) is kiváltható.

A pótlási időszakban különeljárási díj ellenében a 0. zh-nak továbbá az 1.2.  és 3. zh-k egyikének pótlása másodszor is megkísérelhető.

Azok a hallgatók, akik korábban szereztek aláírást és az még érvényes, az alábbi három lehetőség közül választhatnak:

(a) A fenti feltételekkel újra megírják mindhárom zh-t. Ha azok mind eredményesek, akkor az 1. 2.  és a 3. zh pontszámának összegéből számítjuk a félévi pontszámot, és az aláírást új dátummal bejegyezzük. Ha a négy zh közül a pótlási lehetőségek után csak a 0. zh marad eredménytelen, akkor a (b) pontban leírtak szerint járunk el. Ha az 1., 2. vagy a 3. zh eredménytelen, akkor a (c) pontot követjük a 0. zh eredményességétől függetlenül.

(b) A fenti feltételekkel újra megírják az 1. 2. és a 3. zh-t. Ha mindhárom eredményes, akkor az 1. 2. és a 3. zh pontszámának összegéből számítjuk a félévi pontszámot, de az aláírást az előző (legutóbbi) megszerzés dátumával hagyjuk meg. Ha a három zh legalább egyike eredménytelen, akkor a (c) pontban leírtak szerint járunk el.

(c) Félévi pontszámként az aláírás megszerzéséhez szükséges minimális pontszámot (18 pontot) számoljuk, és az aláírást az előző (legutóbbi) megszerzés dátumával tartjuk meg.

A vizsgajegy kialakítása. A vizsgán csak érvényes aláírással rendelkező hallgatók vehetnek részt. A vizsga egy 90 perces 60 pontos írásbeli dolgozatból áll. A vizsgadolgozat pontszámát és a félévi pontszámot összeadjuk. Az összeg alapján a vizsgajegy:

60 pont alatt elégtelen (1),
60 ponttól elégséges (2),
83 ponttól közepes (3),
105 ponttól (4),
128 ponttól jeles (5).

Ajánlott jegyzet: G. B. Thomas: Thomas-féle Kalkulus, TypoTeX, Budapest, 2006-2007.

                               A Bolyai-sorozat: Vektorgeometria, Differenciálszámítás és Integrászámítás kötetei.

 

Budapest, 2017. szeptember 1.
Dr. sándor Csaba
a tárgy előadója